Top

Studenten in Utrecht last van ‘woonruimte gebrek’

Het gebrek aan woonruimte voor studenten in Utrecht is tweeledig;

 1. Het is een uitdaging om een studentenkamer te huren doordat de vraag hoger is dan het aanbod.
 2. Het woonoppervlak is beperkt.

En dan geldt er ook nog; hoe dichter naar het centrum, hoe minder woonoppervlak en hoe hoger de huurprijs. 8 m2 wordt rustig omschreven als ‘een mooie ruime kamer’. Heb je een huurprijs lager dan €600,- per maand in gedachten (wat geldt voor de meeste studenten), dan zal het sanitair, de keuken en de woonkamer, gedeeld moeten worden met andere studenten. Een eigen wasbak op de tafel wordt omschreven als ‘geluk hebben’.

Het budget dat je hebt ligt vast, nu is het zaak dat je hiervoor een studentenkamer vindt die zo goed mogelijk aansluit bij je woonwensen. Wat is doorslaggevend? Ligging, woonoppervlak, faciliteiten, openbaar groen?

Kies voor een woonwijk in Utrecht

Bepaal als eerste in welke wijk in Utrecht je een studentenkamer wilt huren. Iedere woonwijk van Utrecht heeft eigen kenmerken. Welke wijk staat op nummer 1 op je lijstje? Welke op nummer 2? Maar ook, waar wil je echt niet wonen?

De binnenstad is uiteraard het meest gewild. Hier bruist het studentenleven. De kamers zijn klein of onbetaalbaar, maar daar krijg je veel gezelligheid en gemak voor terug.

Vanuit Wittevrouwen ben je zo in het centrum van Utrecht. De woning opzet is hier ruimer met meer groen. Het is een luxe woonwijk, waardoor de huurprijzen hoog liggen.

Kanaleneiland en Lombok staan bekend om de mix aan studenten en allochtone bewoners. Met name Lombok beschikt over leuke kleine eenmanszaken en je bent op de fiets zo in het centrum. Deze woonwijken bieden geen luxe, maar beschikken wel over betaalbare studentenkamers.

De woonwijken in Leidsche Rijn zijn nieuw en worden gekenmerkt door veel openbaar groen. Ideaal wanneer je wel in de buurt van Utrecht wilt wonen, maar graag wat ruimte om je heen hebt. De afstand tot de stad en tot de Uithof (Utrecht Science Park) maakt dat je hier van het openbaar vervoer gebruik zal moeten maken (dit brengt kosten met zich mee) of moet beschikken over een paar getrainde fietsbenen.

Hoograven, Lunetten, Ondiep, Tuinwijk, enz. zijn de woonwijken waar mensen wonen die hun hele leven in Utrecht wonen. Het zijn niet de meest gewilde woonwijken, hierdoor krijg je ook net iets meer woonruimte voor je huurprijs.

Houdt er daarnaast rekening mee dat je op doordeweekse dagen naar het Utrecht Science Park moet voor je studie. Zit je niet te wachten op reisafstand en wil je je echt onderdompelen tussen studenten, dan is een studentenkamer huren op de Uithof de ideale locatie voor jou.

Wil je meer informatie over de verschillende woonwijken van Utrecht, kijk dan eens op Wikipedia voor een totaaloverzicht en informatie per woonwijk of op één van de vele woningsites voor studenten in Utrecht.

Vierkante meters woonruimte in Utrecht

Nu je voor ogen hebt waar je graag zou willen wonen ga je kijken waar je het meeste waar krijgt voor je geld. Je kan concessies doen in woonoppervlak wanneer je daardoor een studentenkamer kunt huren op de plek waar jij graag wilt wonen. Je hebt echter wel een minimale woonoppervlakte nodig voor je spullen. Het kleinste woonoppervlak is 8m2. Daar kun je een één-persoonsbed in kwijt, een kast, een bureautje, twee stoelen, een spiegel (voor optisch meer ruimte) en een ladekastje met een tv’tje erop. Mits de verhouding van de kamer dit toelaat, want de ene 8m2 is de andere niet. Denk aan een onlogische plek van de deur, muurtjes of ramen waar je geen spullen voor wilt zetten omdat je het daglicht nodig hebt. Bij oude stadswoningen kom je ook vaak een inpandige kast tegen. Dit kan praktisch zijn, maar kan er ook voor zorgen dat je kamer lastig wordt om in te delen. En wat te denken van een zolderkamer met deels schuine daken, weg is je mogelijkheid voor een hoge kast.

Ga dus vooraf kijken bij de kamer om te zien hoe het zit qua werkelijk woonoppervlak. Je kan daarna (gratis) gebruik maken van Floorplanner om te kijken of de spullen die je mee wilt nemen in de kamer gaan passen.

Efficiënt omgaan met beperkte woonruimte

Moet je budgettechnisch voor een kleine maar wel betaalbare studentenkamer in Utrecht gaan? Lees dan snel verder, want Opslagman.nl heeft ruime ervaring met het efficiënt inrichten van kleine ruimtes!

Een kleine ruimte zorgt ervoor dat je creatief moet zijn. Denk aan opbergruimte onder je bed, een bedbank, een inklapbare tafel aan de muur, stapelbare krukjes, maar ook aan het gebruiken van de hoogte van je studentenkamer. Maak een ijzeren stang van muur tot muur en je kan hier van alles aanhangen met haken, touwen of kledinghangers. Van een stellingkast kun je met bakken of manden een multifunctioneel opbergsysteem maken. Want je studentenkamer opgeruimd houden is een must om prettig te kunnen leven en studeren. Hoe groter de chaos hoe minder rust in je hoofd. Echt!

Pinterest staat vol met goede woonideeën voor kleine woonruimtes. Verkrijgbaar in de winkel of om zelf mee aan de slag te gaan.

Voor iedere student in Utrecht geldt; less = more, maar zorg er wel voor dat het een prettige woonomgeving blijft. Heb je een balkon? Stouw deze dan niet vol, maar gebruik de ruimte als relaxplekje en pak af en toe die zonnestralen. Studenten staan niet bekend om hun groene vingers, maar ook niet om hun hygiëne! Denk dus aan een creatieve oplossing voor een plant in je studentenkamer die de lucht kan zuiveren!

Huur opslagruimte bij Opslagman.nl Utrecht

Betaal je voor een studentenkamer in Utrecht van 8m2 minimaal €275,- per maand en voor iedere vierkante meter €100,- extra, voor  €50,- per maand krijg je bij Opslagman.nl 6m3 aan opslagruimte. Voor alle spullen die je niet kwijt kunt, maar die je ook niet thuis bij je ouders achter kan laten. Denk aan je sportfiets, winter dekbed, vervangen spelcomputer, bierviltjes verzameling, oude studieboeken, enz.

Opslagman.nl biedt opslagruimte in Utrecht aan vanaf 6m3. Je kan de maandelijkse kosten verlagen door een opslagruimte samen te huren met een of meer studiegenoten. Het grote voordeel van een opslagruimte huren bij Opslagman.nl is dat je nergens aan vast zit. Ben je onverwachts door je budget heen, dan kun je kosteloos per direct je opslagruimte leeghalen en opzeggen.

Ook vind je bij Opslagman.nl Utrecht een Gratis Ophaalhoek! Opslagruimte huurders zetten hier wekelijks spullen neer die nog geschikt zijn voor een tweede ronde. Je hoeft geen huurder te zijn om de gratis spullen op te halen. Je hoeft enkel contact op te nemen, zodat er een afspraak kan worden gemaakt om je toegang te geven. Volg de Opslagman.nl Facebook pagina om als eerste op de hoogte te zijn van nieuw neergezette spullen!

Uiteraard heeft Opslagman.nl ook tips voor je hoe je de gehuurde opslagruimte zo efficiënt mogelijk gaat gebruiken en je spullen hun kwaliteit behouden; ‘10 opslagtips om je spullen goed in te pakken’.

Geniet van je studententijd in Utrecht. Maak het zo comfy mogelijk voor jezelf, want deze periode vergeet je nooit meer!

Onze vestigingen

Onze vestigingen

Kies een vestiging voor meer informatie, een prijsoverzicht of boekingen.


Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

 1. 1

  Kies een vestiging

  Opslagman heeft vestigingen in Amersfoort, Amsterdam, Utrecht, Almere, Zoetermeer, Veenendaal en Amerongen.

 2. 2

  Boek online

  Kies de opslagruimte, vul de gegevens in, en betaal de eerste termijn met iDeal of per factuur.

 3. 3

  Gebruik direct

  U krijgt een persoonlijke portal voor uw toegangscode en boxnummer.

Ophaalservice

Ophaalservice

Met onze ophaalservice kunt u verhuizen zonder zorgen.

Lees meer
Klantervaringen

Klantervaringen

 • Michel Gerrits ★★★★★

  Alles keurig geregeld en geen problemen. Aanrader voor mensen die een opslagbox zoeken.

 • A.A.M. Kusse ★★★★★

  Via de website geregeld, vooraf bezichtigd. Werkte uitstekend. Geen verborgen kosten.

 • Marloes ★★★★★

  Superfijn. Schone ruime opberghokken. Goede service. Staan mooie karren die je kunt gebruiken om je spul te verplaatsen. Goed werkende goederenlift.

 • J.M. Methors ★★★★★

  Prettig geholpen en bij vragen staan ze gelijk voor je klaar. Box goed toegankelijk en paden netjes.

 • Sammy-Jo L. ★★★★★

  Fantastisch! Super efficiënt en netjes. Alles online te regelen, zelfstandige toegang, gemakkelijke karren beschikbaar voor vervoer van grotere spullen.